Prikaži filtere

Puzzle za decu


  • Aktivni filteri:
  • ×Puzzle za decu
Dečije puzzle za slaganje

Iako se danas sve češće mogu sresti različite igrice za decu, činjenica je da postoje one igračke, koje ništa ne može da zameni. Neke od njih zapravo nikada neće izaći iz mode, a nisu interesantne samo deci, nego i odraslima.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, puzzle za decu su i te kako značajne, kao i različite vrste slagalica i kocke puzle. Smatra se da se korišćenjem takvih igračaka detetu pruža mogućnost da razvije kognitivne sposobnosti, kao i motoriku. Sem toga, slagalice puzzle za decu su izuzetno značajne, jer pomažu detetu na prvom mestu da se uči strpljenju i posmatranju, a posredno kod mališana razvijaju i logičko razmišljanje.

Puzle svih veličina i motiva preporučuju se deci od kada počnu da se zanimaju za malo kompleksnije igračke, dakle posle 18 meseci. Mnoge dečije puzzle imaju i drugu stranu koja se boji, što ih čini još zabavnijim!

Kako su nastale puzzle za decu?

Možda ste mislili da je savremeno doba zaslužno za ovakve igračke, ali ako to tvrdite, onda se definitivno varate. Ipak, 3D puzle za decu su definitivno proizvod, koji je karakterističan za novije vreme. Ali standardne puzle ili kako ih još nazivano, slagalice, su zapravo nastale u drugoj polovini 18 – og veka.

U to vreme su kartografi širom Evrope pokušavali da na površinu, koja je uglavnom bivala izrađena od drveta, prenesu kartu neke zemlje.

A da bi omogućili deci da se lakše upoznaju na taj način sa kartografijom, odnosno potonjom geografijom, oni su celokupnu sliku sekli na nekoliko delova.

Smatra se da je Džon Spilsberi, koji se bavio i kartografijom i graviranjem, zapravo prvi koji je zvanično plasirao ovaj proizvod. Namena tog proizvoda je bila da deci bude omogućeno da prate nastavu geografije na što lakši način. Slobodan prevod njegovog naziva bi bio iseckana mapa.

Vrlo brzo je prodaja iseckanih mapa počela da funkcioniše, tako da je ubrzo mnogo mališana naučilo geografiju baš uz pomoć tih pomagala. Zapravo se smatra da su to bile prve puzzle za decu.

Puzzle za decu kroz istoriju

Kako je vreme odmicalo, tako su i igrice slagalice za decu postajale drugačije. Tačnije, primarno su izrađivane od drugačijih materijala. Najpre je to bilo drvo, a kasnije i karton.

Neke tada poznate izdavačke kuće stu shvatile kolike beneficije nude velike puzle za decu, ali i manje, pa su počele serijski da ih proizvode.

U prvoj deceniji 20 - og veka je kompanija braće Parker je proizvela seriju, pod nazivom Pastimme puzzles, koja se smatra prvom najpoznatijom serijom, od kada je počela zvanična proizvodnja.

Iako je bila u pitanju serijska proizvodnja, takve puzzle za decu izrađivane su najpre ručno, a kasnije je proizvodnja uznapredovala. U narednih pet decenija je ova kompanija čak na nedeljnom nivou proizvodila i po oko 15 000 takvih slagalica za mališane.

Najveća slagalica na svetu

Kada su u pitanju puzzle za decu od tri godine ili od pet, odnosno osam godina, obično se broj komada od kojih je slagalica sastavljena, razlikuje. Naravno, ako su u pitanju puzzle za odrasle, broj komada je u većini slučajeva i po nekoliko hiljada.

Najčešće se danas u prodaji mogu naći velike puzzle za mališane do određenog uzrasta, prosto zato što oni u tom periodu mogu samostalno da slože samo puzle, koje imaju veće komade.

Na površini od oko tri metra kvadratna se nalazi najveća puzzle slagalica na svetu. Ona je nastala 1920. godine i za njenu izradu je zaslužna kompanija braće Parker. Najveća slagalica na svetu prikazuje West point vojnu akademiju, a sačinjena je od čak 10 000 komada.

Puzzle sa slikama za dečake i devojčice

Kada se kupuju mališanima ovakve vrste slagalica, obično se obraća pažnja i na motiv, jer je cilj da on detetu bude što interesantniji. Edukativne igračke su velikim delom neka vrsta slagalice.

Ali ranije su obično žene bile zadužene da seku veliku slagalicu na manje komade, odnosno da izrađuju slagalice puzle za decu. Tako su i motivi obično bili, da tako kažemo ženski.

Da li je to bilo cveće ili nešto drugo, tek, preovlađivali su najpre neki tipično ženski motivi.

Vremena su se po pitanju proizvodnje ovakvih slagalica, naravno promenila, pa kompanija braće Parker staje sa proizvodnjom 1958. godine. Na tržištu se pojavljuju neke druge kompanije i motivi na slagalicama se menjaju.

Čak je u periodu Velike depresije, pošto je i kupovina slagalica od drveta bila manja, došlo do novog trenda. Naime, obično su se puzzle za decu i odrasle slagale u jednoj porodici, a onda jednostavno razmenjivale sa komšijama, odnosno sa rođacima.

Puzle za decu su zabavne i edukativne

Kako se način proizvodnje promenio, a usled takozvane Velike depresije, tako je tada i prodaja opala, pa primat u proizvodnji slagalica ove vrste preuzimaju muškarci. Samim tim se i motivi menjaju, a više ne postoje samo puzzle za decu, nego i one koje sadrže motive, pogodne za odrasle.

U tom periodu su korišćene puzle sa ciljem upotpunjavanja slobodnog vremena, ali i da bi deci i odraslima bile od koristi. Naime, muškarci koji su uglavnom bili angažovani na izradi ovih slagalica su se trudili da izaberu interesantne motive, koji će pomoći i mališanima da upoznaju nove predele i odraslima da makar na kratko, dok slažu puzzle za odrasle, „pobegnu“ na neko bolje i lepše mesto.

I dok su ranije na puzlama uglavnom bili cvetni motivi, 30 - ih godina prošlog veka ti motivi su vezani za prikaz određenih gradova, ali i prirode i nekih lepih scena.

Puzzle za bebe koje razvijaju kognitivne sposobnosti

U savremeno doba su igrice slagalice puzle za decu dostupne i online, ali makar do određenog uzrasta se roditelji trude da mališanima omoguće da se samostalno igraju i na ovaj način.

A u ranom uzrastu se biraju puzzle za bebe, pa se na tržištu mogu naći čak i improvizovani knjige, u kojima se nalazi više takvih puzli. Obično su to puzzle za decu od tri godine, gde su prikazani njihovi omiljeni crtani junaci ili na primer životinje.

Kasnije, kada dete poraste, roditelji biraju puzzle za decu od osam godina, koje imaju i više komada i drugačije motive. Osnovni cilj korišćenja ove edukativne igračke jeste da detetu omogući da dok se zabavlja i pokušava da svaki komad jedne puzle stavi na svoje mesto, nauči nešto novo. Da li će to biti upoznavanje sa životinjama ili biljkama, odnosno prepoznavanje različitih predmeta, to i nije toliko bitno, koliko je bitno da dete na taj način razvije i maštu i kreativnost, ali i da se uči strpljenju.

Najčešće roditelji biraju puzle za decu sa slikama - životinje, te „Carotina“ baby puzzle – puzzle za bebe, ali i neke druge slagalice. A na tržištu se mogu naći i puzzle za decu za pod, koje su obično velike.

Ukoliko zaista roditelji žele da pomognu svom detetu da razvije kognitivne sposobnosti i motoriku, ne postoji bolji način nego da mu omoguće uživanje u ovakvim igricama.

Disney slagalice sa crtanim junacima

Slagalica Pinokio ili slagalica Cars od 250 delova su vrlo interesantne za decu određenog uzrasta. Naravno, podrazumeva se da roditelji treba naročito pažnju da obrate na to da izaberu odgovarajuću slagalicu da svoje dete. Ne mislimo pritom samo na sliku, koja će privući detetovu pažnju i naterati ga da joj se posveti i pokuša da je složi, nego i da puzle budu prilagođene detetovim mogućnostima u konkretnom uzrastu, kako ne bi bile kontraproduktivne.

3D puzzle

Razmislite, ako kupite 3D puzle za decu, a vaš mališan nema ni tri godine, vrlo je verovatno da će se on sekirati bez potrebe i da će smatrati da nije sposoban da složi tu slagalicu. Sa druge strane, ako istu takvu slagalicu kupite za vaše dete, koje na primer ima 8 ili 10 godina, njemu ne bi trebalo da predstavlja problem da takve puzle složi. Zato i jeste vrlo važno da sa puno pažnja odaberete koje ćete da kupite svom mališanu. I ne zaboravite, važno je da dete uživa u procesu slaganja i da nauči kako treba da traži koji deo.