Peskarnici


Peskarnici za dvorište

Prilikom svake igre u pesku koju pružite vašem detetu, budite sigurni da ste mu obezbedili odličnu zabavu, ali i učinili mnogo više za njegov lični razvoj.

Dete će prilikom igre u pesku usvojiti važne motoričke veštine, ali ne samo to. Zahvaljujući aktivnosti presipanja peska, upotrebu lopatice i pisanja po pesku razvijaće fine veštine, dok uz hodanje po površini kakva je pesak kod sebe će razvijati krupne veštine.

Ne treba zaboraviti ni socijalne veštine, jer kada se budu vaši mališani igrali u pesku sa drugom decom, sigurno je da će morati da raspodele podelu igračaka.

Sve su ovo prednosti igranja u pesku, ali kako obezbediti bezbedan prostor za ovu jednostavnu, a tako zabavnu i divnu dečiju igru?

Plastični Peskarnici za decu – prednosti

Igre u pesku ne moraju da budu rezervisane samo za prostor na javnoj površini ili ogromnom dvorištu. Zahvaljujući peskarniku bezbrižna igra u pesku omogućena je i porodicama koje imaju malo dvorište ili terasu.

Na ovaj način vašem detetu biće obezbeđen kutak za igru sa peskom, a sama igračka je dizajnirana tako da ne stvara prašinu i biće vam lako da održavate higijenu u vašem domu.

Igre u pesku pomažu vašem detetu

Ove igre su svakako uvek u trendu i svako dete obožava da zarije svoje ruke u pesak i pusti svoju maštu da ga vodi kroz svet bezbrižne igre.

Aktivnost vašeg deteta u pesku omogućava da deca provedu svoje vreme igrajući se napolju, bez obaveza i bez tehnoloških uređaja koji im svakodnevno okupiraju pažnju. Igračke za dvorište su neophodne u toplim danima.

Dečija maša može svašta – a u to se možete uveriti ukoliko pratite svoje dete kako u peskarniku pravi dvorac, zamak, kopa rupe ili zakopava neke svoje igračke i predmete. Ovoj e idealna prilika za zabavu deteta, ali i za učenje i razvijanje sposobnosti kod mališana.

Istraživanja pokazuju da igranje u pesku pomaže u fizičkom ali i mentalnom razvoju dece svih uzrasta.

Pesak je najbolja igračka!

Dovoljno je samo da obratite pažnju na vaše dete kada se bude igralo u peskarniku, te ćete (zavisno od njegovog uzrasta) primetiti kako ono vremenom stiče iskustvo nezavisnosti i osećaj slobode. Naravno, bitno je da tokom igranja vašeg mališana sa peskom s vremena na vreme bacite pogled, ali i da se uključite u njegovu igru kako biste bolje upoznali svog mališana.

Na ovaj način stvarate kod dece osećaj poverenja u njih, te će ona posle nekog perioda početi da se osećaju bezbedno ali i da nemaju osećaj kako su prepuštena sama sebi u igranju – čak i u situaciji kada niste u blizini.

Igranje u pesku nije samo puko pravljenje oblika

Dosta oblika i predmeta vaše dete će vremenom početi samostalno da pravi u pesku, ali sve ovo nije samo bezazlena dečija igra.

Upravo će kroz ovu aktivnost vaše dete razviti osećaj da prepozna i oseća različite teksture strukture i oblike materijala.

Prilikom prvog susreta sa peskom, dete će upoznati jednu novu i drugačiju teksturu koju oseća na koži. Vaša uloga na početku jeste da pokažete kako se vlažan pesak razlikuje od suvog, ali i motivišite svoje dete da pipne svaki pesak kako bi osetilo razlike u tvrdoći, temperaturi – sve ovo je jako bitno da vaš mališan savlada dok je mali. Za ovo je dobar i kinetički pesak za decu.

Peskarnik školjka iz dva dela za dvorište

Idealan je peskarnik iz dva dela kako biste mogli da u toku noći ili kada se vaše dete ne igra, ovaj prostor prekrijete. Ovo je naročito zahvalno ukoliko postoji rizik da u pesak udju životinje.

Problem sa kojim se uglavnom susreću roditelji, a kasnije i vaspitači jeste nedostatak koncentracije dece, ali i kratak period njihove pažnje.

Istraživanja pokazuju da je mnogoj deci teško da se fokusira na određene stvari ili igru više od nekoliko minuta, ali upravo će kroz igre u pesku vaše dete uz uključen dodir mekog pesma, pravljenjem konstrukcija, kopanjem rupa ili zakopavanjem igračaka biti posvećeno i koncentrisano određeni period.

Na ovaj način kroz osmišljavanje raznih igrica u pesku ćete pomoći svom mališanu da se fokusira na jedan zadatak, ali i poboljša svoju koncentraciju.

Peskarnici za dvorište sa poklopcem razvijaju maštu i kreativnost

Dosta smo ideja za igrice dali u samom tekstu, a bilo koju aktivnost da izaberete u peskarnicu sa vašim detetom budite sigurni da ste mu obezbedili jedan važan način za razvoj njegove mašte.

Prostor namenjen samo za pesak idealan je za iskazivanje kreativnosti vašeg deteta, a zahvalan je i zbog činjenice što se jednostavnije igračke kao što su životinje, automobili, vojnici ili lutke mogu iskoristiti kako bi sve kreirane peščane građevine oživele.

Peskarnik može biti sjajna igračka, ali i idealan prostor za učenje raspoznavanja oblike, ali i pisanje čime će vaše dete usvajati bitne koncepte jezika, rešava i probleme i razvijati svoje kognitivne veštine.

Ukoliko i vaše dete ne želi da piše po papiru, ima otpor prema držanju olovke ili jednostavno neće da sedne za svoj pisaći sto možete uzeti nekoliko štapiće i pretvoriti svoj peskarnik u ogromnu vežbanku iz bilo kog predmeta.

Kako izabrati pravi peskarnik za decu?

Pre svega je bitno da ćete odabirom igračke peskarnik u obliku školjke dobiti jedno funkcionalno igralište za sve prostore. Nebitno je da li želite peskarnik da postavite u dvorištu ili na terasi, ali je sigurno da nećete imati nered u kući nakon igranja vašeg mališana.

Dupli Paradiso Plastični Peskarnik je idealan za vas ukoliko želite svom detetu da obezbedite mini plažu za svoje dete na terasi ili u dvorištu, ali i za mnoštvo igri koje su dostupne mališanima kako bi dodatno razvijali svoje veštine prilikom odrastanja.

Sam peskarnik je napravljen od kvalitetnog materijala, sa veselim bojama tako da će i sam dizajn biti interesantan vašem detetu, a mogućnost za igru je beskonačna.

Korisni saveti za igru u pesku

Prilikom postavljanja peskarnika za vaše dete vodite računa da ste dobro obezbedili prostor, tako da obratite pažnju na oštre predmete – eksere, eventualne ostatke stakla i sl.

Ukoliko koristite dodatne igračke za igru u pesku, najsigurnije su one napravljene od plastike.

Učite sa svojim detetom da posle igre u pesku obavezno peru ruke, ali i sklonite dete sa peska u najvrelijim delovima dana.