Prikaži filtere

Crtanje i Bojenje


  • Aktivni filteri:
  • ×Crtanje i Bojenje


-9%
Kreativni set UKRASI KAMENJE

Kreativni set UKRASI KAMENJE

900,00 RSD
820,00 RSD
-17%
Dečiji piši-briši tablet DINO

Dečiji piši-briši tablet DINO

1.560,00 RSD
1.290,00 RSD
-17%
Dečiji piši-briši tablet UNICORN

Dečiji piši-briši tablet UNICORN

1.560,00 RSD
1.290,00 RSD
-22%
Oboj po brojevima JEDNOROG + 12 BOJA

Oboj po brojevima JEDNOROG + 12 BOJA

1.848,00 RSD
1.450,00 RSD
-22%
Oboj po brojevima LAV + 12 BOJA

Oboj po brojevima LAV + 12 BOJA

1.848,00 RSD
1.450,00 RSD
-19%
Kreativni set OBOJ DINOSAURUSA 12u1

Kreativni set OBOJ DINOSAURUSA 12u1

1.008,00 RSD
820,00 RSD
-26%
Projektor za crtanje za decu DINO

Projektor za crtanje za decu DINO

1.980,00 RSD
1.460,00 RSD
-30%
Kofer sa bojicama PAW PATROL (35 delova)

Kofer sa bojicama PAW PATROL (35 delova)

1.980,00 RSD
1.390,00 RSD
Privremene Tetovaze za decu set

Privremene Tetovaze za decu set

740,00 RSD
-37%
Napravi Magnet set za igru DINOSURUSI

Napravi Magnet set za igru DINOSURUSI

780,00 RSD
490,00 RSD


Crtanje i bojenje

Način da svako dete iskaže svoja osećanja jeste crtanje, pa je to i razlog zašto je to jedna od omiljenih aktivnosti svakog mališana. Na ovaj način, prema istraživanjima psihologa, deca izražavaju svoja osećanja, ali i misli, strahove, želje…

Bez obzira da li je vaše dete verbalni ili neverbalni tip, potrebno je da se pospešuje crtanje jer će on na taj način iskazati jasno šta je ono što mu je na duši. Ovo je i odličan način da pripremite svoje dete za čitanje i pisanje jer će provodeći vreme sa bojicama i papirima raznih oblika biti najbolja uvertira.

Crtanje za decu je bitno izražavanje

Većina dece će naučiti da drži olovku, flomaster ili bojicu pre svog prvog rođendana. Međutim, u ovom uzrastu oni neće povlačiti nikakve smislene poteze, ali će vremenom dok rastu popravljati svoje veštine – te će i crteži koje ugledate postajati sve bolji i bolji.

Nema veze ukoliko vam je prilikom prvog pomena na crtanje i bojenje kod dece, soba koja je u potpunom haosu i neredu – neka vas to ne obeshrabri. Upravo je kreativno – umetničko izražavanje deteta jako bitno za njegova osećanja, razvijanje motoričkih veština i savladavanje novih životnih lekcija.

Crtanje i bojenje od 12. do 18. meseca

Dete je u ovom periodu već razvilo određenu motoriku biće sposobno i za crtanje prvih oblika. Ovo više neće biti nerazumljive linije, već naprotiv prepoznatljivi oblici. Svakako ćete primetiti da je vaš mališan nacrtao nešto što je nalik krugu, ali pošto svako dete nije isto – ne forsirajte ovu aktivnost ukoliko još uvek nema interesovanja.

S tim u vezi umesto kruga možete videti vaše dete kako nevoljno vuče flomaster po papiru, a pošto deca različitim brzinama razvijaju svoje motoričke veštine, kao i interesovanja koja su takođe različita.

Kakav god da je ishod crtanja kod vašeg deteta u ovom periode budite spremni za veliki talenat ili uopštenu ravnodušnost prema crtanju.

Crtanje i bojenje do druge godine

Pravo interesovanje za bojice, flomastere i olovke deca pokazuju pred svoj drugi rođendan, a s obzirom na dosta boja i aktivnost koja može biti zabavna, dosta njih će veći deo dana provoditi u stvaranju svojih remek dela.

Ukoliko se do ovog perioda nista uključivali, ovo je idealno vreme da crtate sa svojim mališanima jer ćete na taj način učvrstiti svoje odnose, vidite njihova osećanja, razmišljanja…

Bitno je naravno da budete uključeni jer će baš u ovom period početi žvrljanje po zidovima.

Crtanje i bojenje od 2 do 3 godine

Ukoliko vas je zabrinuo period do 26. meseca kada ste uglavnom viđale škrabanje kod svog deteta, upravo je ovaj period dobar jer njemu tada počinje da radi mašta. Na ovaj način počinju i prvi ozbiljniji razgovori sa vašim detetom koje će vam objašnjavati šta je nacrtalo, jer ćete verovatno i dalje da vidite samo raznobojne fleke na papiru.

Bodrite dete u ovom periodu da priča sa vama, da vam objašnjava svoje crteže jer ćete na taj način uvideti njegova razmišljanja i situacije koje je htelo da prenese na papir. Razni kreativni setovi sa bojicama, bojanke ili projektor za crtanje za decu će ih u ovom periodu najviše obradovati.

Crtanje i bojenje za decu 3+

Opet se vraćamo na početak, opet će crtanje i bojenje kod dece u ovom periodu biti interesantno jer baš iz nekog nepoznatog razloga mališani pred svoj treći rođendan ovu aktivnost prosto obožavaju.

Ovu zainteresovanost za crtanje kod dece, psiholozi objašnjavaju činjenicom da je ono taman toliko veliko da slaže boje, ali i vodi računa o tome kako će svoj crtež obojiti.

S obzirom na to da je detetu u ovom periodu već dobra motorika, ono će podjednako dobro baratati i bojicama, ali i flomasterima nebitnih veličina, dok će iskazati interesovanje i za vodene boje.

Crtanje i bojenje kod dece nakon trećeg rođendana je bitno, jer će ona na taj način stvoriti dobru uvertiru za učenje slova i njihovo pisanje. Naravno, ukoliko kod deteta ne vidite interesovanje za pisanje bitno je da ga ne forsirate, ali i da ne odustajete – već da krenete polako prvo sa horizontalnim linijama, kvadratima, krugovima...

Jednostavno rešenje za išarane zidove

Hteli vi to ili ne, sigurni smo da priznajete kako je zaista težak period kada dete uzme olovku ili flomaster i počne sa svojim umetničkim izražavanjem na zidovima soba.

Kako biste svoje dete na pravilan način usmerili, ali i pomogli mu da brže i bolje savlada veštinu crtanja preporuka su specijalne igračke iz oblasti umetnosti i kreativnosti.

Na taj način svom mališanu možete obezbediti prostirku za crtanje vodenom olovkom, dečiju tablu sa magnetima za crtanje ili projektor za crtanje za dečake i devojčice.

Crteži i bojanke za decu podstiču razvoj mozga

Svaka kreativna aktivnost kod dece drugačije deluje, a slikanje, crtanje i bojenje prema istraživanjima podstiču razvoj različitih delova mozga, ali vremenom i aktiviraju centre za čitanje, pisanje i računanje.

Kreativne aktivnosti kod dece kao što su crtanje, slikanje i bojenje podstiču na razvoj desne hemisfere mozda koja je ustvari kolevka kreativnosti. Upravo je ona odgovorna za registrovanje ali i razumevanje svega onoga što opažamo kroz čulo vida.

Jedan od najpoznatijih stručnjaka iz oblasti neuropsihologije kod dece, profesor doktor Robert Melio iz Amerike, baveći se proučavanjem poremećaja ponašanja kod dece naveo je da je upravo jako bitno razvijati uporedo obe polovine mozga.

On je dao i preporuke kako da uravnoteženo se razvijaju i leva i desna hemisfera utičući ujedno i na razvitak inteligencije deteta.

Prema njegovim uputstvima svom mališanu možete zadatak da za minut nabroji što više reči, da skače i maršira, da igra školice, tapše ukrštajući ruke, ali i slobodno izražava svoje umetničke slobode kroz crtanje i bojenje.

Kreativni setovi za crtanje i bojenje za decu

Crteži za decu utiču na to da vaši mališani razviju finu motoriku jer će u svojim rukama držati četkice, olovke, flomastere; ali i da razviju dobru koordinaciju između oka i ruke jer će morati da isprati svaki svoj pokret.

Ni u kom slučaju nemojte sputavati svoje dete da crta i boji, već mu nabavite i adekvatne dečije komplete za crtanje i bojenje jer ćete dodatno povećati samopouzdanje svog deteta, ali i uvideti šta je ono što njega tišti, raduje, čini zadovoljnim, srećnim i na šta je potrebno da obratite pažnju.