Prikaži filtere

Plastelin za decu i dodaci


  • Aktivni filteri:
  • ×Plastelin za decu i dodaci


Plastelin set BROJEVI

Plastelin set BROJEVI

590,00 RSD
Plastelin set sa slovima

Plastelin set sa slovima

660,00 RSD
Plastelin set za igru JEDNOROG

Plastelin set za igru JEDNOROG

460,00 RSD
Plastelin set sa hranom ŠPORET

Plastelin set sa hranom ŠPORET

1.350,00 RSD
-33%
Plastelin u teglicama MINI 6u1

Plastelin u teglicama MINI 6u1

360,00 RSD
240,00 RSD


Plastelin za decu i dodaci

Skoro sva deca na ovom svetu prosto obožavaju plastelin, glinu i slične materijale kojima mogu lako oblikovati u svojim rukama. Sve ove igračke za decu ne samo da su zabavne, već su i dokazno dobre za razvoj mnogih veština kod mališana.Na ovaj način koristeći plastelin, deca razvijaju svoju koordinaciju ruke i oka, ali i svoje male mišiće u prstima.

Takođe, igrom uz pomoć plastelina deca će slobodno izražavati svoje misli i ideje, a sama igračka kao što je plastelin omogućava da se eksperimentiše i sa slovima, brojevima...

Zbog čega je plastelin za decu dobar?

Ovo nije samo jedna zabavna, višebojna, gnječava igračka. Plastelin zahvaljujući svojim mnogobrojnim mogućnostima pruža decu da beskonačno razvijaju svoje ideje, emocije, ali i stiču nove veštine.

Ukoliko se vaše dete igra plastelinom budite sigurni da on na ovaj način, uz igru i zabavu, zadovoljava svoju radoznalost i kreativnost i to ja jedan potpuno nov i jedinstven način.

Kod dece u najranije uzrastu kada je preporučljiv plastelin (od treće godine) možemo uočiti njihovu individualnost, ali i njihovu percepciju stvarnosti. Na ovaj način uočićete šta je ono što vašeg mališana izdvaja, čini drugačijim od drugih i u kojoj meri je originalan i jedinstven.

Plastelin podstiče samostalnu igru i kreativnost

Proverite i sami ove tvrdnje, na primer kada se vaše dete igra sa svojim vršnjacima.

Podelite im plastelin i zadajte recimo temu – rođendan, pa i proverite šta je svako od njih napravio. Nekome će prva asocijacija na ovu reč biti svećica, drugom detetu poklon, trećem – neka potpuno drugačija asocijacija.

Igrom uz plastelin mališani će pokazati svoja interesovanja, karakteristike ličnosti, talente; ali i razvijati svoju kreativnost i maštu koja je jako bitna za njihovo pravilno odrastanje.

Kako se pravi plastelin?

Počećemo sa kratkom istorijom, s obzirom da je za plastelin zadužen britanski profesor umetnosti gospodin Vilijam Harbut. On je krajem 19. veka u jednom engleskom gradiću došao do zaključka kako je njegovim studentima nezgodno da isprave svoje radove napravljene od gline.

Glina se veoma brzo sušila te je svaki vid prepravke bio uzaludan, ali je zato napravio smesu od vazelina, gipsa, kreča i lanolina.

Ova smesa bila je toliko savitljiva, nije se sušila brzo kao glina; a s ozbirom na to da su se njegova deca oduševila ovim izumom, plastelin se veoma brzo pojavio u prodaji širom sveta.

Domaći plastelin

Na početku dvadesetog veka domaći plastelin se koristio i za izradu čepova za uši, ali i za deaktiviranje bombi i to u drugom svetskom radu kada je upravo plastelin korišćen kao zaštita oko glave upaljača jednog novog tipa bombi nemačke vojske.

Domaći plastelin se koristi i kod obeležavanja skoka u dalj ili troskoka, odnosno kao deo graničnika koji će odrediti atletičaru dokle mu je dozvoljeno da priđe kako bi skočio.

Figurice od plastelina – zabava za celu porodicu

Ideja je zaista mnogo jer je igra sa plastelinom neograničena i može biti zabava za čitavu porodicu.  Bez obzira da li ste se svi zajednički okupili u želji da provedete svoje slobodno vreme, ili vaš mališan želi da na kreativan način upotpuni svoje slobodno – sa plastelinom sigurno je da nećete pogrešiti.

Figurice od plastelina danas je mnogo lakše praviti jer postoje jedan od najkvalitetnijih plastelina koji možete kupiti svom detetu – Veliki plastelin za decu Heros; ali i plastelin za decu – set za igru sa dodacima.

Na ovaj način bićete sigurni da ćete u svom detetu probuditi kreativnost i želju da se dodatno zabavi.

Zahvaljujući raznim modlama, ali i bojama obezbedićete svom detetu kreativnu igru kojom će razvijati mnoge veštine bitne za pravilno odrastanje.

Šta deca uče igrajući se plastelinom?

Stručnjaci za odgoj dece, često apeluju roditeljima da utiču na razvijanje motorike, veštine dobre komunikacije ali i sposobnost rada u timu, fokus i  koncentraciju kod dece.   Sve ovo zapravo roditelji mogu postići ukoliko izdvoje dosta svog slobodnog vremena, koje je u pojedinim situacija toliko teško naći ili u najboljem slučaju svom detetu obezbediti plastelin za igru.

Igre sa masama za oblikovanje utiču na mnoge veštine kod vašeg deteta, a jedna od najbitnijih jeste takozvana organizacija čula u svrhu njihovog korišćenja u svakodnevnom životu.

Dete će kroz igru sa plastelinom prikupiti informacije iz spoljnog sveta svim čulima, ali i pokušati da prenese svoja osećanja, razmišljanje i potrebe kroz oblikovanje raznih figurica od plastelina.

Iako je ovaj opisani, takozvani senzorni razvoj preduslov za razvoj kognitivnih funkcija deteta, da bi ono uspešno prikupilo sve informacije mora paralelno razvijati i svoje motoričke veštine.

Pod ovim pojmom mislimo na stiskanje, hvatanje, gnječenje...što je sve sastavni deo igre sa plastelinom.

Međutim, ovo nije jedina prednost igre sa plastelinom jer će mališani uticati i na svoju taktilnu percepciju pa će razlikovati šta je lepljivo, ljigavo, glatko, klizavo, hladno ili vruće.

Takođe uz igru sa plastelinom videćete kako vaši mališani razvijaju svoju vizuelnu percepciju te će početi da govore o bojama, ali i o tome da li im se nešto sviđa ili ne.

Plastelin za decu svakako nije jedini materijal kojim se sve ovo podstiče, ali u velikoj meri utiče na razvoj svih ovih detalja razvoja svakog deteta.

Osnovne boje i plastelin

Verovali ili ne ali upravo će plastelin u osnovnim bojama u najvećoj meri podstaći kreativnost kod vašeg deteta, a da za pomenutu aktivnost nemate dodatni nered, neplanirano čišćenje ili previše slobodnog vremena.

Svakako je najbolja aktivnost sa vašim mališanima kada izdvojite dovoljno vremena za igru sa njima, ali u mnogim situacijama roditelji usled svih dnevnih obaveza moraju da balansiraju. S tim u vezi ukoliko ne želite previše da rizikujete, ali i da budete sigurni da ste svom detetu obezbedili zdravu, kreativnu igračku – možete mu obezbediti plastelin za decu – set za igru sa dodacima koji je namenjen deci već sa navršenom šestom godinom života.

Plastelin za decu – igračka za svako dete

Prednost ove kreativne igračke za decu jeste svakako i sama cena, jer se plastelin može kupiti po zaista niskoj ceni čak i u slučaju da se odlučite za neki od kreativnih setova koji u sebi sadrže plastelin za decu.

Takođe, vaše dete ali i vi imaćete mogućnost da napravite sve što vam je u mislima, a umnogome vam mogu pomoći kreativni setovi koji u sebi sadrže i modle za oblikovanje i pravljenje figurica od plastelina.