Prikaži filtere

Lopte i loptice


  • Aktivni filteri:
  • ×Lopte i loptice


-17%
Lopta Zvečka za bebe

Lopta Zvečka za bebe

540,00 RSD
450,00 RSD


Lopte i loptice

Njeno veličanstvo lopta nalazi se u skoro svačijoj dečijoj sobi, međutim u eri moderne tehnologije mnogi od roditelja zaboravljaju koliko je ona bitna za pravilan razvoj svakog deteta.

Lopta koja je moćno oružje za razvoj svakog deteta, prisutna je danas u svakom obliku – ali je potrebno na njene benefite obratiti pažnju već od malena.

Lopte za decu za pravilan fizički razvoj

Ono što je prirodno kod svakog deteta jeste da kroz igru ono uči i pokret. Iako je igranje u ljudskoj prirodi, osnovna je potreba da se nauči elementarni način izražavanja.

Kako bi se deca pravilno razvijala, ali i dobro osećala potrebno je da se kreću, a upravo je kretanje razvoj i mozda navode stručnjaci.

Koliko je bitna lopta deci?

Za svakog čoveka je bitna fizička aktivnost, a naročito deci koja su u razvoju. Velika važnost fizičke aktivnosti bilo da je ona u prirodi, na otvorenom prostoru ili prilikom svakodnevne interakcije mališana – može u mnogome pomoći tokom drugih životnih procesa i samog detinjstva deteta.

S obzirom na pojavu sve češćih oboljenja kod dece koja su usledila usled nedovoljne fizičke aktivnosti, a tu pre svega mislimo na lošu i grubu motoriku, loše držanje olovke, slabu koncentraciju, pažnju....veoma je bitno obratiti pažnju na to kako razviti dobru motoriku kod dece.

Dečija lopta – zbog čega je dobra?

Nekako smo svi mi zaboravili, u eri tehnologije i raznim tehnološkim otkrićima na loptu kao mogućnost da se postignu mnoge motoričke, ali i druge veštine kod dece.

Iako ova igračka postoji već godinama, svima je na dohvat ruke – u eri tehnologije se traga za još nečim, međutim to svakako nije potrebno jer je svakom detetu dovoljna jedna lopta.

Ukoliko je vaše dete u mogućnosti i počelo je da izražava svoje stavove, predlog je da pustite dete da samo izabere svoju omiljenu loptu – kako ne biste vi nametali svoje mišljenje.

Ono što je sigurno jeste da ćete uticati na smanjenje bilo kakvih poteškoća u vizuelno – motoričkoj koordinaciji kod dece, ali će igranjem sa loptom deca naučiti da poštuju sled naredbi počev od jednostavnih pa do složenih instrukcija.

Deca će i uz igranje loptom naučiti da svaka radnja ima svoj redosled koji je jako važan, ali će i ojačati čulo vida, sluha, ravnoteže.....

Lopta za bebe – prva sportske igračka

U medijima roditelji se često upozoravaju na važnost fizičke aktivnosti kod dece, međutim šta u prevodu znači biti fizički aktivan i kada je reč o bebama kako održavati fizičku aktivnost?

Razumljivo je da fizička aktivnost za mališane koji se tek razvijaju ne podrazumeva neko posebno vežbanje, treninge ili nešto treće. Upravo je fizička aktivnost koja je preporučljiva bebama ustvari aktivna igra sa mogućnošću da se deca slobodno pokreću i istražuju svoje okruženje.

U ovakvim situacijama umnogome mogu biti od pomoći igračke za bebe, a jedna od njih je i mekana lopta za bebe sa životinjama koja će omogućiti da vaša beba bude fizički aktivna, ali i uticati na njeno upoznavanje sveta koji je okružuje.

Fizička aktivnost za mlađu decu

U zavisnosti od uzrasta deteta kao i same faze razvoja, mogućnosti za fizičku aktivnost variraju.
Ukoliko ste roditelj bebe, možete joj obezbediti loptice za bebe, a preporuka je da se tokom dana sa svojom bebom igrate na tepihu ili prostirci na podu. Naravno, ukoliko se dete samo igra potrebno je da bude pod nadzorom jer ono još uvek istražuje svet oko sebe.

Upravo će ova aktivnost umnogome značiti bebi. Na primer vreme koje vaša beba bude provela na stomaku dok pokušava da dohvati loptu, umnogome će joj pomoći da ojača svoje mišiće – koje će kasnije koristiti za puzanje pa kasnije i hodanje.

Takođe, ukoliko se vaša beba igra loptom obezbedićete svom detetu da vežba svoje dosezanje i hvatanje igračaka, što je veoma bitno za pravilnu koordinaciju ruke i oka.

Loptice za bebe

U trenutku kada vaša beba počne da puzi možete joj stvoriti i bezbedno okruženje u kojem će moći neometano da se kreće, a lopta će svakako i u ovom periodu umnogome pomoći da bi stekla nove veštine kretanja koje će joj pomoći da samostalno hoda.

Već prilikom samostalnog hodanja, vaši mališani će uglavnom i zahtevati dodatnu fizičku aktivnost, tako da se možete fokusirati na pešačenje, vožnju bicikla ili neke druge organizovane aktivnosti.

Ono što takođe možete uraditi to je i da detetu u ovom uzrastu obezbedite neku sportsku igračku kao što je na primer muzički koš za bebe sa loptom.

Koliko je vremena potrebno provesti sa loptom?

Svakako su deca više aktivna napolju nego u zatvorenom prostoru. Međutim, usled svakodnevnih obaveza ili možda lošeg vremena odnosno neke druge nemogućnosti da provedete aktivno vreme na svežem vazduhu, umnogome mogu pomoći takozvane sportske igračke koje će u velikoj meri uticati na to da vaše dete bude fizički aktivno.

Upravo će mališani, zavisno od svojih godina, moći da učestvuju u fizičkim aktivnostima različitog intenziteta – počev od umerenih pa i do intenzivnih.

Savet stručnjaka kaže da većina dece u ranom detinjstvu trebalo bi da budu najmanje tri sata fizički aktivno svakoga dana, a prilikom same aktivnosti bitno je da deci to predstavite kao igru koja se može praktikovati nekoliko puta tokom dana. Igračke za dvorište ili sobu to omogućavaju.

Uloga roditelja je jako bitna

S obzirom na današnji način života čija je prva asocijacija dosta stresa, mnogo poslova i raznih obaveza –veliki problem kod dece je što se ona ne kreću dovoljno.

Ipak, kako biste održavali zdravu fizičku aktivnost svog deteta – moguće je da mu obezbedite neku od sportskih igračaka kao što su lopte i loptice za decu, a postoje modeli koji su dostupni čak i bebama.

Rane godine svakog deteta su jako bitne za njegov razvoj ali i usvajanje zdravih stilova života koji ga mogu pratiti čitavog života.

S tim u vezi potrebno je da se u svakoj prilici trudite da sa svojim detetom budete fizički aktivni, bilo da je to uz korišćenje sportskih igračaka ili nekih drugih aktivnosti kao što su hodanje, vožnja bicikla....

Roditelji su ti koji imaju presudnu ulogu za pravilan odgoj svog deteta, nisu ni vaspitači ni bake i deke. Zbog toga je bitno da u svakoj prilici, kada god je to moguće, iskoristite svoje slobodno vreme za fizičku aktivnost, a sigurni smo da vam u svakoj situaciji mogu pomoći lopte i loptice za decu svih uzrasta.