Prikaži filtere

PUZZLE I SLAGALICE


  • Aktivni filteri:
  • ×PUZZLE I SLAGALICE

Kako su nastale puzzle-slagalice?

Puzzle odnosno slagalice su nastale pre skoro 300 godina u vreme kralja Džorža i kraljice Šarlote u Britaniji. Pošto su imali cilj da nauče svoju decu svim državama u kojima je Britanija vladala, oni su angažovali stručnjaka. Kartograf Džon imao je zadatak da nacrta maga svih država i svih granica i to ni manje ni više nego na drvetu.

Uvidevši mogućnost da motiviše njihovu decu kako bi zavolela geografiju, on je isekao drvenu mapu duž granice države, te im je dao mogućnost da je sastave, ali i reše jednu ovakvu zagonetku u vidu slagalice.

Od svog postojanja pa do danas, slagalica odnosno puzzle je definitivno jedna od najlepše dizajniranih igračaka za decu, ali i za odrasle. Danas se prave u bezbroj motiva, brojeva delova, veličina i oblika.

Puzzle tj. slagalice - Uticaj na razvoj deteta

Istraživanja su pokazala da dečije puzzle pozitivno utiču na razvoj deteta, tako što se kod njih formiraju kognitivne sposobnosti zavisno od uzrasta u kojem se trenutno nalaze.

Počev ov najprostijih slagalica, odnosno sklapanja osnovnih geometrijskih oblika, pa preko delove koji predstavljaju oblike životinja, voća i povrća kao i do onih modela puzzle slagalica kojima se spajaju slova – decu sve one uče da prepoznaju različite predmete, a na taj način proširuju svoj vizuelni svet te i lakše razumeju i prihvataju nove teme, oblike, brojeve i slova.

Slagalice kocke za učenje slova i brojeva

Kako bi naši najmlađi na zabavan i ispravan način naučili brojeve i slova, profesionalci koji su zaduženi za dizajniranje dečijih igračaka su koncipirali kocke sa slovima i brojevima. Ove kocke puzzle na zabavan način upoznavaju decu sa pojmom broja i osnovnim matematičkim operacijama kroz igru.

Takođe, jako su popularne kocke slagalice sa slikama koje nude mnogo zabave dok dete slaže jednu od uglavnom 6 zadatih slika.

Koje vrste slagalica danas prepoznajemo?

Sa razvitkom puzzli, došli smo do podele koja kaže da postoje slagalice za decu i slagalice za odrasle.

Njihove osnovne funkcije su možda i zajedničke, ali razlika je i u materijalu koji se koristi prilikom izrade, a najpopularnije su one puzzle koje su napravljene od kartona; međutim ne zaostaju ni one napravljene od metala, plastike ili drveta… Takođe, razlika je u broju delovas i težini sklapanja zadate slike. Puzzle za decu imaju manje delova, a neke su čak namenjene bebama. Uglavnom prikazuju crtane junake ili životinje. Uz edukativne slagalice za bebe i decu dete će postepeno razvijati logičke i intelektualne sposobnosti.

Koje su najpopularnije puzzle za sve generacije?

Razni motivi, ali i situacije su prikazane na najrazličitijim slagalicama, a neke od najpopularnijih su puzzle travel (koje simbolizuju mnoge svetske gradove i pejzaže), ali i puzzle slagalice priroda sa slikama koje očaravaju dah.

Jedno je sigurno koju god slagalicu da izaberete sigurni smo da ćete imati zabavu ne samo za Vaše najmlađe nego za sve članove porodice.

 

Puzzle 1500 delova – pravi hit

Sve je više dece, ali i odraslih koji pokušavaju da sastave slagalice bukvalno za Ginisa. Poslednjih par godina u svetu, ali i kod nas popularne su one koje imaju po 1500 delova, a mogu da predstavljaju motive evropskih gradova, netaknute prirode, jedinstvenih pejzaža. Ove slagalice biće idealan prilika da okupite svoje društvo, učvrstite odnose sa svojom porodicom ili se jednostavno vi opustite nakon napornog dana ili radne nedelje.

 

Kako izabrati puzzle po uzrastu deteta?

Brojne su kombinacije u kojima se prave slagalice, počev od materijala pa do broja samih delova. Preporuka je da ukoliko birate slagalicu za dete mlađe od dve godine, to bude ona sa što manje delova.

Slagalice za bebe su pažljivo podeljene na delove i to najčešće od dva do pet, dok za decu preko 18 meseci idu i do 12 delova.

Roditeljima dece u ovom uzrastu slagalice u mnogome pomažu prilikom pravilnog odgoja s obzirom na to da su obrasci koje bebe slažu oblici životinja, vozila, zanimanja, oblika ali i poznatih junaka iz omiljenih crtanih filmova.

Slagalice za dečake i devojčice od 2 do 6 godina su već personalizovane odnosno tematske te one mogu biti obrazovne kojima se uče brojevi, slova, predmeti, muzički instrumenti, ali i nezaobilazni crtani junaci.

Ukoliko je dete u osnovnoj školi, slagalice za uzrast od 7 do 10 godina imaju od 100 pa sve do 350 delova, a i u ovom slučaju one mogu biti obrazovne te se uče mape zemlje, poznati gradovi, spomenici kulture, zagonetke svemira i Sunčevog sistema.

 

Na koji način slagalice utiču na razvoj dece?

Naši najmlađi počev od prvog meseca žele da nauče više o svetu koj ih okružuje te stalno istražuju. S obzirom na to da kako dete raste sve igračke, ali i svakodnevne aktivnosti mogu veoma brzo da postanu rutina – idealno je koristiti puzzle dečije kao vid zabave ali i učenja.

Bez obzira da li imate znatiželjno dete ili ono koje jednostavno ne možete da zaustavite, sigurno je da ćete uz puzzle za decu uspeti bar na trenutak da imate mir u kući.

Istraživanja pokazuju da deca korišćenjem slagalice razvijaju mentalne, kognitivne, fizičke i emocionalne sposobnosti, a u ogromnoj meri se razvija i memorija odnosno koncentracija.

S obzirom na sam način sklapanja svake slagalice, ona će pozitivno uticati na jačanje dečije logike, ali i prepoznavanje oblika za bebe koje će na početku koristiti samo osnovne oblike poput kruga, trougla i kvadrata.

Slagalica će definitivno svakom detetu razviti ispravne motoričke sposobnosti, s obzirom na to da tokom samog sklapanja moraju da dodirnu i uzmu u ruke svaki deo slagalice. Međutim, to nije sve moraće i svaki deo slagalice da pomere, okrenu i da nađu pravi oblik kako bi napravili određenu celinu.

Puzzle igrice jedan su od najpopularnijih načina igre i učenja stotinama godina unazad i retko je naći dete na ovoj planeti (bilo da je ono malo ili ima samo dete u sebi) da ne voli ovakav način igre i učenja.

Zbog čega online puzzle games nisu popularne?

S obzirom na to da su mnogi zaljubljenici u slagalice ustvari i kolekcionari, ovaj vid igranja nije zaživeo i uglavnom je reč o kratkotrajnoj zanimaciji. Za sve ljubitelje slagalica postoje i posebne aukcije na kojima se prodaju neki od najpoznatijih brendova koji mogu da dosegnu i šestocifrenu cenu. Takođe, svi koji slažu puzzle mnogo više vole da to rade uživo, na svom stolu.