Prikaži filtere

UMETNOST I KREATIVNOST


  • Aktivni filteri:
  • ×UMETNOST I KREATIVNOST


-26%
Projektor za crtanje za decu DINO

Projektor za crtanje za decu DINO

1.980,00 RSD
1.460,00 RSD
-26%
Projektor za crtanje za decu JEDNOROG

Projektor za crtanje za decu JEDNOROG

1.980,00 RSD
1.460,00 RSD
-41%
Kristali za nakit i tetovaže

Kristali za nakit i tetovaže

1.260,00 RSD
740,00 RSD
Kreativni set NAPRAVI FORMULU

Kreativni set NAPRAVI FORMULU

300,00 RSD
Plastelin set sa slovima

Plastelin set sa slovima

660,00 RSD
-41%
Kreativan set za ulepšavanje TETOVAŽE

Kreativan set za ulepšavanje TETOVAŽE

2.340,00 RSD
1.390,00 RSD
-30%
Kofer sa bojicama PAW PATROL (35 delova)

Kofer sa bojicama PAW PATROL (35 delova)

1.980,00 RSD
1.390,00 RSD
Privremene Tetovaze za decu set

Privremene Tetovaze za decu set

740,00 RSD
Plastelin set sa hranom ŠPORET

Plastelin set sa hranom ŠPORET

1.350,00 RSD
-33%
Plastelin u teglicama MINI 6u1

Plastelin u teglicama MINI 6u1

360,00 RSD
240,00 RSD


Umetnost i kreativnost kod dece

Stručna javnost je saglasna da su umetnost i kreativnost kod dece još u najranijem dobu veoma važne, kako bi se svako dete podstaklo na pun ali i svestran razvoj. Takođe, kasnije će vaspitači ali i učitelji lakše prepoznali darovitu decu, ukoliko se sa razvijanjem njihovih veština krene od najranijih dana. Umetnost se razvija vrlo rano, a kreativnost je neophodna u toku celog života. Kreativno dete je ono koje će moći da krativno rešava probleme u životu i da sagleda širu sliku.

Svrha umetnosti kod najmlađih

S obzirom na to da su deca u periodu života od njihove treće godine osobe koje osećaju radost kada su uključena u sam proces i donošenja odluka ali i izražavanja kreativnosti i umetnosti – predlog je da se već u pomenutom uzrastu polako krene sa pravljenjem figurica i oblika od plastelina, ali i crtanjem voštanim bojicama ili pak pravljenju raznih kolaža.

Upravo se u ovim aktivnostima ogleda svrha umetnosti kod dece, jer ćete na taj način pojačati kod njih osećaj kontrole nad materijalom koji oni koriste, ali i osećajem samostalnosti s obzirom na to da će oni sami biti uključeni u sam proces pravljenja kreativnog dela.

Dečija prva odluka

Upravo ćete prilikom prvih aktivnosti sa vašom decom, vezanim sa kreativnost i umetnost biti u prlici da jačate njihovo samopoštovanje – ali i da uvidite njiove misli i osećanja. S obrzirom na to da kada deca učestvuju u bilo kojim umetničkim aktivnostima sa svojim drugarima, stručnjaci dobijaju i povratne informacije na koji način ona reaguju na samokritičnost, kritičko mišljenje, ali i pohvale od drugih.

Nesumnjivo je da ćete prilikom ovih aktivnosti vežbati sa decom i njegove socijalne veštine uz naizmeničan rad, dogovaranje, ali i deljenje.

Vrste umetnosti i kreativnosti kod dece

Za decu do tri godine, umetnost predstavlja sve ono što je njima interesantno, alii ono što je proizvod njihove određene aktivnosti. Na taj način primetićete kod dece u ovom uzrastu kako uživaju dok gledaju iscrtavanje linija po papiru koristeći hemijsku olovku u boji ili voštanu bojicu; ali i prilikom sviranja gitare kada ona proizvodi zvuk dok oni dodiruju žice.

Ovo je svakako period života deteta kada je dobro uključiti umetnost i kreativu jer ćete na taj način podstaknuti svoje mališane da sami odlučuju šta će naslikati, biraće kako će naslikati odnosno iz koje perspektive, ali i sami odlučuju koliko će svog vremena “utrošiti” na svoj rad.

Kreativnost kod dece je jako bitna

Ukoliko se vaše dete opredelilo da ispolji svoju kreativnost ne zaboravite da je ona jako bitna za njegov dalji razvoj. Međutim, s obzirom na to da će deca procenjivati svoje radove isključivo na osnovu mišljenja drugih, bitno je da decu bodrimo, ali i pohvalimo nakon što određeni rad završe. Jako je pogrešan pristup kada roditelji počnu da podučavanjem dece – kako se nešto crta, te s tim u vezi treba im dozvoliti da nacrtaju odnosno ispolje svoju kreativnost onako kako oni sami umeju.

Mudri ljudi za kreativnost uopšteno kažu da je upravo čovek kreator, a ne kreatura stvarnosti. Ukoliko se vodite ovom činjenicom potrebno je na svakom koraku i prilikom svakog poteza decu bodriti i učiti ih da budu svoji tako što ćemo podržavati njihovu kreativnost, originalnost, i slobodu prilikom umetničkog izražavanja.

Igračke koje pospešuju umetnost i kreativnost kod dece

Jako je bitno pospešiti umetnost i kreativnost kod dece i s tim u vezi stručnjaci koji dizajniraju dečije igračke su uložili dosta vremena da proizvedu igračke koje utiču na ove dve grane kod dece.

Kako biste na pravilan način razvijali kod svog deteta umetnost i kreativnost imate mogućnost da koristite igračke koje će u istom trenutku biti zabavne ali i korisne za vaše mališane.

Neke od igračaka su: lutka glave za šminkanje sa kosom (igračka za devojčice), edukativna igra sa Carotina olovkom, MONTESSORI velika kuća fantastičnih životinja….

Sloboda kao izvor kreativnosti kod dece

Uzećemo za primer slikanje kod dece, a upravo će ova aktivnost pružiti maksimalnu slobodu kod njih; ali će na taj način deca kod sebe razviti kontrolu nad velikim i malim mišićnim grupama – te s tim u vezi možemo reći kako umetnost utiče i na motorni razvoj deteta.

Prilikom velikih pokreta ruku koje dete pravi u želi da slika na velikom papiru, razvijaće se i njihova snaga; dok će lagani pokreti rukama i prstima biti od primarne važnosti za razvijanje fine motorike, spretnosti kao i kontrole koja je potrebna kako bi se crtalo na malim površinama.

Na koji način kreativa utiče kod dece?

Deca će kroz stalnu takozvanu “umetničku praksu” sticati poverenje prilikom korišćenja svog motornog aparata, a kao što odlučuju koji će deo slagalice uklopiti u određenom delu, prilikom kreativnog igranja naučiće da koordinišu svoje pokrete kako bi mogli sve lepo da izvedu. Upravo je ova koordinacija oka i ruke od suštinskog značaja za mnogobrojne aktivnosti kod dece, a primarne su govor kao i pisanje slova i brojeva.  

Kada je pravo vreme za umetnost kod dece?

Od momenta kada vaše dete dobije kontrolu nad svojim pokretima, ono ima želju da se otisne u nepoznato ne bi li uvidelo kako funkcioniše svet. Na ovaj način mališani istražuju ali i oponašaju svoje roditelje ne bi li na taj način shvatili kako svet funkcioniše.

Dečija kreativnost predstavljaju jedan prirodni koncept koji će dodatno aktivirati istraživački rad kod vašeg deteta. Na ovaj način ćete, prema mnogobrojnim dokazanim istraživanjima, uticati na formiranje veze između vas i deteta, ali i kroz zabavu uticati na njihovo učenje i konstantno napredovanje prilikom razvoja i odrastanja.

Da li su umetnost i kreativnost kod dece zabavni?

Odgovor na ovo pitanje jeste jedno veliko DA – ali to ne znači da ćete uticati na to da zabavite svoje dete, već ćete s druge strane biti odgovorni na njegovo umetničko nastojanje i samostalno izražavanje.

Ukoliko zbog svakodnevnih obaveza nemate dovoljno vremena da se posvetite svom detetu prilikom ovakvih aktivnosti, svakako su preporuke igračke koje mogu uspešno razvijati umetnost i kreativnost kod dece.

Neke smo nabrojali, a neke od njih su i: sto za igru sa kockicama, Lisciani Mali Genije – Engleski kroz igru, Kockice sa slovima Ćirilice i Domaćim životinjama….

Jedna od opcija svakako jeste i da svoje dete upišete na neku od mnogobrojnih umetničkih radionica, ali je bitno pre ovog grupnog rada da ga upoznate kod kuće sa određenom umetnošću.

Bitno pravilo – ne nagrađujete kreativnost

Koliko vama ovo surovo zvučalo, kao što je slučaj i sa tim da svom detetu date svu slobodu i ne ispravljate ga od malena – bitno je i da ga ne nagrađujete nakon aktivnosti koja je ispunjena kreativnošću.

Potrebno je da se dete bavi umetnošću zbog svoje unutrašnje volje, a ne nagrade koju će dobiti nakon naslikanog crteža, napravljenog predmeta od gline ili nekog muzičkog časa.