Dečije radionice


Dečije radionice

Igračke za dečake i devojčice u pojedinim situacijama mogu biti privlačne roditeljima, bakama i dekama ili ostalim članovima porodice; a da i nemaju neku suštinsku vezu sa detetovim potrebama, rastom i razvojem.

S tim u vezi prva opcija prilikom kupovine igračaka jeste da kupite onu koja je prilagođena uzrastu vašeg mališana.

Klinci za dečije radionice i alat za decu iskazuju interesovanje već od treće godine, te je i naše tržište ovakvim igračaka preplavljeno raznim dečijim radionicama.

S obzirom na to da svaki uzrast preferira određenu vrstu alatske radionice, dobro se raspitajte pre nego što izaberete igračku za svoje dete.

Dečije radionice za decu od treće godine

U trećoj godini svog života dete svakodnevno trči, hoda, penje se ali i dosta govori. Ovo je period života u kojem klinci istražuju sa velikim stepenom energije, ali malim obimom pažnje.

Dečije alatske radionice namenjene deci već od treće godine pružaju mališanima da imaju nove situacije uz pomoć kojih će njihovo istraživanje početi na pravi način.

Drvena radionica za decu jeste jedna edukativna igračka koja je namenjena deci u ovom uzrastu, a pomaže prilikom razvijanja motoričkih veština, ali i kreativnosti, mentalnog razvoja kao i sposobnosti rešavanja problema.

Dete će u ovom periodu početi da kombinuje predmete kako bi izgradilo voz, most, kulu, kapiju – a na vama je da mu obezbedite dosta konstruktivnog materijala, kao što su kockice i razne dečije radionice.

Dečije radionice za male majstore

Ukoliko vi stalno volite da u svojoj kući popravljate stvari, te vas deca uoče sa čekićem, bušilicom ili nekim drugim alatom – vrlo je verovatno da će tražiti i poželeti da vas oponašaju.

Takođe, dosta je crtanih filmova u kojima su glavni junaci upravo mali majstori koji “očas posla” nešto poprave, naprave, preprave. Njih će takođe vaši klinci pokušati da oponašaju.

Rešenje za ovakve situacije, ali i za jedan vid edukativne i zabavne igre jeste alatska radionica za decu koja se sastoji od delova u kojima su smešteni bukvalno svi alati za decu. Napravljena je od čvrste plastike, bez oštrih ivica, od kvalitetnog materijala, sa primamljivim bojama – tako da će dečija radionica biti pravi mali raj za jedinstvenu igru vašeg mališana.

Igračke za decu od 4 i 5 godina

Ovaj period života obeležen je jedinstvenim razvojem motoričkih veština, ali i bezgraničnom energijom vašeg deteta.  S tim u vezi za ovaj uzrast potrebne su igračke koje će vaše dete pozvati na akciju i pokret.

Predlog za vas je da se uključite aktivno sa svojim detetom u ovom periodu, te ukoliko koristite neki dečiji alat prilikom igre ili kompletan set dečije radionice – da stvarate priču, da razgovarate sa svojim klincem i maštate. Na ovaj način umnogome ćete mu pomoći da izrazi svoju kreativnost, ali u istom trenutku i da razvijate govorne sposobnosti vašeg deteta.

S obzirom na razvojem govornih sposobnosti, ali i sazrevanjem perceptivnih i intelektualnih sposobnosti, dajete mogućnost svom detetu da prihvata novi oblik igrice – igre sa pravilima verujemo da dečiju radionicu možete iskoristiti na mnogo načina.

Možete detetu zadati određeni zadatak u kojem se od njega traži da unapred sledi određeni tok igre, redosled igranja ili pokrete u samoj igri.

Vaše oponašanje u karakteru deteta ćete najviše primetiti upravo u ovom periodu, tako da kroz igre koje sadrže situacije iz svakodnevnog života – primetićete svoj rad i ponašanje.

Pustite dete da razvije svoju maštu, da utiče na svoju kreativnost, a vremenom ćete kroz razgovor čuti o njegovim osećanjima ali i emocijama koje vam mogu biti značajne prilikom daljeg vaspitanja.

Dečije alatske radionice – super ideje za igru u kući

Alati za decu mogu biti super ideje ukoliko je potrebno da dan provedete u kući, a da pritom vaše dete ne bude uz monitora pametnih uređaja.

S obzirom na konstrukciju i materijal od kog su dečije radionice namenjene – moguće ih je koristiti i po lepom vremenu u vašem dvorištu, gradskom parku ili nekoj drugoj površini.

Kreativne igračke poput dečijih radionica će vašem detetu pružiti maksimalnu koncentraciju, posvećenost, zabavu ali i pravilno odrastanje s obzriom na to da će uz njih savladavati mnoge prepreke i brže sazrevati.

Igre koje mogu nastati iz dečijih radionica su one će vam ulepšati dan, upotpuniti dan vašem detetu ali i uticati na njegovo pravilno odrastanje.

U svakom detetu postoji ogroman kreativni potencijal, potrebno je da samo roditelji pravilnim izborom igračaka utiču na njegovu kreativnost, maštu i sve ostale veštine koje će mu pomoći prilikom odrastanja.

Pozitivne strane dečijih radionica

Zavisno od uzrasta ove igračke će uticati drugačije na pravilan razvoj vašeg deteta, međutim postoje činjenice koje su neosporne i koje pokazuju pravu stranu ovih igračaka.

Ovo su igračke koje su pre svega funkcionalne jer u proizvodnji rade stručni timovi koji su zaduženi za oblikovanje dečijih radionica u zavisnosti od dečijeg uzrasta – a posebno se vodi računa o nameni samih dečijih alata.

Radionice za decu igracke su napravljene tako da poštujući zakon odmernost rasta i razvoja vašeg deteta imaju veoma bitnu ulogu u procesu učenja. Tačnije, svaka igračka ima svoju funkciju i mesto u procesima učenja vaših mališana.

Dečije radionice i alati za decu su i vizuelno napravljene tako da budu interesantne vašem detetu. S tim u vezi postoje razni setovi koji su različitog oblika, boja i veličine...

Konstruktivne igračke u službi razvoja

Koliko god da ste svesni želja svog deteta, bitan je razgovor. Neophodno je da se uvek razgovara i dogovara sa detetom kada se kupuju igračke.

Potrebno je da vi kao roditelj znate zašto vaše dete želi određenu igračku – dečiju radionicu, jer motive za kupovinu uglavnom će odrediti dečija interesovanja, želje, potrebe.... Na ovaj način ćete najbolje pratiti razvoj vašeg deteta, jer ćete pratiti aktivnosti kojima se ono bavi.

Takođe, i nakon kupovine igračke bitno je da razgovarate sa svojim detetom i da se maksimalno uključite u igru.

Ne zaboravite da će ono uz pomoć dečije radionice igračke, uticati na svoj kognitivni razvoj, tako da će i sve vrste kocki, različitih oblika i formi kao i dečijih alata biti od presudnog značaja za pravilan razvoj.

Igračke će uticati na trening pažnje, razvitak socijalnih veština, ali i da se podstiče motiv za postignućem i uspehom jer će dete poželeti da svoju majstorsku radionicu i zamisao iz nje sprovede u delo.