Prikaži filtere

Eksperimenti za decu


  • Aktivni filteri:
  • ×Eksperimenti za decu
Eksperimenti za decu - najbolje učenje kroz igru

Pojedini eksperimenti za decu pamte se jednostavno za ceo život. Svi mi smo u detinjstvu (počev od onog najranijeg) imali svoj eksperimente koje smo učili ili sa roditeljima, vaspitačima, nastavnicima. Dečiji eksperimenti su vrlo bitni za pravilan rast i obrazovanje jer razvijaju znatiželju, pružaju mnoga saznanja i informacije. Zato su se proizvodjači igračka dosetili da bi bilo sjajno napraviti razne naučne eksperimente za decu koji su zabavni i edukativni, a namenjeni igri u kući!

Počev od eksperimentima već u najranijem dobu oni mogu umnogome uticati na to da se dete zainteresuje za svet oko sebe ili da jednostavno utiče na svoje istraživačke sposobnosti.

Takođe, prilikom korišćenja eksperimenata dete će se naučiti na razne načine i varijacije kako je moguće doći do rešenja; dok će kasnije kako bude bilo starije ono učiti o tome kako eksperimenti mogu da olakšaju mnogobrojne procese počev od učenja, kreativnosti, maštanja….

Eksperimenti za decu u kutiji

Danas su lako dostupni razni eksperimenti u kutijama koje smo mogli samo da sanjamo pre 10 i više godina. Veliki svetski proizvođači, kao što je Lisciani, je proizveo neverovatne edukativne setove eksperimenata koji su namenjeni deci i igri u sobi. Kroz ove setove dete dobija neophodna saznanja o svetu oko sebe, fizici, hemiji, ljudskom telu i drugim naukama. Eksperimenti za decu elektricitet ili dinamo objašnjavaju detetu na lak način principe po kojima rade najveće mašine na svetu.

Takođe, tu je i veliki broj zabavnih eksperimenata gde deca prave parfeme, ljigavce, boje ili karmine. Svaki od ovih setova za učenje je na srpskom jeziku i sadrži sve što je neophodno da igra odmah počne. Takođe, treba naglasiti da su Lisciani dečiji eksperimenti u kutijama pravljeni po evropskim standardima i potpuno bezbedni za igru. Naravno, obratite pažnju na uzrast.

Eksperimenti za decu kod kuće kao razonoda

Spektar korišćenja eksperimenata za decu, objedinjenih u jedinstvenom setu može biti šarolik. Na taj način mališani će potpuno bezbedno moći da se igraju i uče dok vi obavljate kućne poslove, čuva ih baka – deka dok ste vi na poslu ili jednostavno radite od kuće.

Takođe, jedinstveni naučni setovi za igru i učenje koji su ujedno i eksperimenti za decu mogu biti odlična prilika da kvalitetno provedete vreme sa svojim detetom, zajedno dolazite do rešenja i učite nove stvari.

Zašto je bitno da deca eksperimentišu?

Čak i u situaciji da su eksperimenti naizgled jednostavni i laki za izvođenje, oni mogu u mnogome da pomognu prilikom pravog razvitka deteta. Uočivši i saznavši način na koji se eksperiment dešava, efekat ostaje u pamćenju svakog deteta bez obzira na njego uzrast.

Upravo korišćenjem eksperimenata za decu tokom njihovog odrastanja umnogome ćete im pomoći da lakše savladaju kasnije gradivo u školi (pre svega na časovima fizike, hemije i sveta oko nas), ali i da bolje razumeju sve ostale nauke.

Edukativne igračke za decu koje su namenjene izvođenjem eksperimenata mogu vam umnogome pomoći bilo da više vremena provodite u kući ili ste jednostavno pre-blokirani poslom.

Eksperimenti za decu kao igračka

S obzirom na to da se sa detetom treba raditi već od najranijeg detinjstva u svet eksperimenata moguće ga je uvesti u tom periodu. Eksperimenti za decu u vrtiću kao deo edukativnih igrica za decu mogu u mnogome pomoći prilikom razvitka motoričkih veština, ali u njima treba videti i mogućnost da se dete zainteresuje za nauku, istraživački rad kao i samoinicijativno dolaženje do rešenja.

Eksperimenti za decu u obliku igračaka dostupni su već od sedme godine kod mališana, te će oni na taj način moći da steknu veštine iz oblasti optike al ii da razviju percepciju boja i svetlosti. To je upravo slučaj sa setom Mali Genije Optički eksperimenti sa kojim vaši mališani mogu i samostalno izvesti do 25 eksperimenata sa bojama; dok je preporuka za ovaj uzrast svakako i set koji će vašem mališanu omogućiti da napravi jedinstvene oblike uz pomoć ljigavog plastelina, ali i naučiti dosta toga.


Eksperimenti za decu kao vid razbijanja dosade

Brojne igračke veoma brzo deci dosade, međutim dečiji eksperimenti mogu umnogome pomoći da se ne dosađuju i da im iznova i iznova bude sve zanimljivije.

Eksperimenti u kutiji za decu mogu biti odličan način da kreativno i na pravi način provedete vreme sa detetom, a da pritom njemu ne bude dosadno. Sve ono što će tek učiti ili trenutno uče na časovima fizike, sveta oko nas ili hemije možete realizovati i u kućnoj varijanti.

 

Kućni eksperimenti za decu – najbolje ideje

S obzirom na to da u školi po nekada nema dovoljno vremena da se učitelj posveti svakom detetu ponaosob, ali nažalost nema ni dovoljno sredstava – mnogi roditelji su prinuđeni da tragaju za kućnim eksperimentima za decu.

Kako biste zainteresovali svoje dete za svet oko nas i za nova istraživanja možete koristiti neke od lakih eksperimenata za koje sigurno imate materijala.

Laki eksperimenti za decu

Zaista postoje jednostavni i veoma laki eksperimenti za decu koji će zapamtiti za ceo život. Iako mališani ne mogu u potpunosti da razumeju šta je ono što se dešava i zbog čega se tako dešava – kod njih će se stvoriti potreba da to i saznaju. Na taj način će kasnije, kada za to dođe i vreme, oni na nekom od časova fizike ili hemije u potpunosti razumeti određeni proces, ali će se i prisetiti upravo vašeg eksperimenta koji ste im pokazali.

  • Prvi eksperiment možete da izvedete sa listom papira. Proverite sa svojim detetom koliko određeni papir možete da presavijete, a pokušavajte više puta sa papirima različite veličine. Vaše dete biće zainteresovano kako je moguće da će svaki od listova moći da presavije najviše sedam puta, a razlog mu možete otkriti odmah ili ga ostaviti da samo pronađe rešenje.
  • Drugi eksperiment koji vam već odmah predlažemo jeste onaj čuveni sa vodom i vrteškom. Naime, voda iz čaše se može prosuti u svakoj mogućoj situaciji, potrebno je samo malo da je zadrmamo i voda je već na nekoj površini. Ono što vi možete sa svojim detetom da ispitate jeste situacija šta se događa sa vodom ako se čaša mnogo jače zavrti, a voda se naravno neće prosuti jer je centrifugalna sila delovala od ruke koja vrti pa sve do dna čaše.
  • Za treći, sve što vam je potrebno jeste da naduvate balon i držite ga iznad zapaljene sveće. Na ovaj način demonstriraćete kako će on da pukne, ali s druge strane uzmite još jedan balon i u njega naspite običnu vodu. Nakon što ga zavežete, prinesite i njega sveći te će se ispostaviti da upravo balon ne puca i sasvim mirno izdržava plamen sveće. Možete ali i ne morate odmah da date objašnjenje svom detetu (zavisno od uzrasta u kojem se nalazi), ali je svakako rešenje u tome što voda u balonu apsorbuje toplotu koju upravo emituje sveća te i balon neće goreti, a samim tim neće ni pući.