Prikaži filtere

Puzzle slike za slaganje


  • Aktivni filteri:
  • ×Puzzle slike za slaganje

Puzzle slike za slaganje i učenje

Da li postoji bolji način da roditelj pomogne svom detetu da nauči koliko je važno da bude strpljivo i da pruži svoj maksimum, a ako želi bilo šta da učini sa uspehom, nego da mu pruži mogućnost da strpljenje razvije kroz korišćenje određenih igračaka?

Vrlo je verovatno da roditelji u principu ne razmišljaju u tom pravcu, ali ako upitate bilo kog stručnjaka, reći će vam da dete, koje se u određenom uzrastu igralo kockicama i različitim slagalicama, ima mnogo više strpljenja od onog deteta koje se nije zanimalo takvim igračkama u periodu odrastanja. Isto tako je uočeno i da puzzle slike za slaganje i te kako doprinose razvoju motorike kod dece, zatim kognitivnih, odnosno saznajnih sposobnosti, a i pomažu im da na najbolji mogući način upoznaju svet oko sebe.

Mada je najvažnije to što će dete, koje u detinjstvu ima dodira sa takvim slagalicama, razumeti da je za uspešno obavljen posao bilo koje vrste potrebno da uloži vreme i da bude strpljivo, što je jedna od lekcija vrlo važnih za njegov budući život.

Zbog čega su korisne puzle slike prirode?

Ako uzmemo za primer malo dete, koje tek počinje da upoznaje svet oko sebe, znamo da koliko god se roditelji trudili oko njega, jednostavno nije moguće u tom uzrastu da upozna baš sve biljke ili životinje, na primer. Zato će mu biti od koristi puzzle slike prirode, jer će se upoznati sa određenim pojmovima, sa kojima nije imalo dodira.

Tim pre što su puzzle za decu obično vrlo lepo naslikane, pa detetu tako stvorene slike ostaju u pamćenju. Obično se za taj rani uzrast slike za puzzle fokusiraju na neke jasne predmete, sa kojima bi dete tog uzrasta trebalo da se upozna.

Puzzle sa slikama za bebe i decu

U većini slučajeva to su domaće ili divlje životinje, zatim različito cveće i biljke, tako da dete kome bude pružena mogućnost da se igra takvim puzlama, može naučiti mnogo. Na primer, Carotina bebi puzzle puzzle za bebe nudi mogućnost mališanima da se upoznaju sa različitim životinjama, a posebna prednost je ta što su u pitanju puzle sa manjim brojem delova.

Zahvaljujući tome će mališani ne samo naučiti kako izgledaju, na primer zeka ili krava, već će naučiti i da logički razmišljaju. Možda vam to tako ne izgleda sada, ali kada vaše dete bude koristilo ovakvu igračku, ono će vremenom samostalno naučiti da slaže takve puzle. Dovoljno je da mališanima u određenom uzrastu objasnite šta treba da učini, ali primerena njegovim mogućnostima i sposobnostima, te da uživate u tome kako on upoznaje svet oko sebe.

Edukativne puzzle za učenje

U principu se sve slike puzzle vrlo pažljivo biraju od strane proizvođača. A tom prilikom se vodi računa ne samo o tome da one budu jasne, nego i da deci omoguće da takvu jednu sliku dugo zadrži u pamćenju. Prvom prilikom kada dete bude videlo na primer kravu ili zeca, a ako je koristilo već pomenute puzzle za bebe, gotovo je sigurno da će znati koja je to životinja. Možda neće baš znati da izgovori njen naziv, jer sve zavisi u kom je uzrastu, ali će vrlo verovatno znati da oponaša zvuke koje takva životinja ispušta.

Puzzle za dečake i devojčice

Već kada dete malo poraste, a ako mu je od malih nogu omogućeno da se upozna sa lepotom slaganja puzli, sasvim je očekivano da će njegov fokus biti usmeren na određene crtane likove.

U starijem uzrastu možemo govoriti o slagalicama, koje imaju veći broj delova. Kako se broj delova povećava, tako se svaki od njih smanjuje, pa je i zahtevnije slaganje. Zato je izuzetno važno da roditelji budu upoznati sa sposobnostima svog deteta u određenom uzrastu, te da izaberu slagalice za decu koje su odgovarajuće.

Jedna od opcija za dečake jeste slagalica Knjiga o džungli sa dve strane. Što se tiče klinceza, za njih je idealna na primer slagalica Frozen složi i oboji.

Puzzle za decu po uzrastima

Samo je važno da roditelji obrate pažnju na to za koji uzrast je konkretna slagalica namenjena. Naime, da ne bi bilo sve kontraproduktivno, odnosno da bi dete koje koristi puzzle slike za slaganje imalo benefite od toga, te da bi se naučilo strpljenju, razvilo kognitivne sposobnosti i uopšteno shvatilo da je neophodno da se trudi, kako bi nešto postiglo, važno je da puzle budu odgovarajuće. Pod tim mislimo prvenstveno na njihovu zahtevnost.

Daćemo primer, ako detetu od recimo tri godine date da slaže puzzle od 200 i više delova, možete očekivati da će ono biti razočarano i da će mu u velikoj meri biti poljuljana vera u sopstvene sposobnosti. Sve to je naravno i očekivano, jer slagalice od 200 i više delova ipak nisu namenjene deci tog uzrasta. Zato i jeste naročito važno prilagoditi izbor puzzle slike za slaganje uzrastu deteta, ali i voditi računa o motivima na njima, kako bi dete i uživalo u tome i nešto novo naučilo.

Slagalice za dečake i devojčice

Izbor slagalice, odnosno motiv takođe treba da bude naročito važan. Za decu je bitno da boje budu jasne, kao i da slika privuče pažnju, budući da će im sve to pomoći da mnogo lakše sklope određenu puzlu. Zato opet je važno da roditelji budu upoznati sa interesovanjima svoje dece. Naravno da dečacima neće niko pokloniti puzzle slike za slaganje sa likom princeze, ali eventualno može da im pokloni puzle sa likom Pinokija. Sa druge strane, nekako nije logično da nekom dečaku treba pokloniti puzlu, na kojoj je prikazana neka princeza iz srtaća.

Ukoliko dete ima interesovanje za geografiju, na primer, dobro je da puzzle slike za slaganje budu inspirisane takvim motivima. Na taj način se mališani u određenom uzrastu mogu upoznati recimo sa simbolima različitih svetskih metropola, jer se oni obično prikazuju na takvim slagalicama. Ali imajte na umu da je ipak najvažnije od svega da dete naučite kako bi trebalo da počne sa ređanjem puzli, ali i da mu vi kao roditelj u tome pomognete i budete podrška.

Puzle dolaze u mnogo različitih modela, oblika i veličina. Medjutim, kada kažemo pazl obično mislimo na slike za slaganje. I deca i odrasli vole da se igraju sa ovim zabavnim delovima, a pravo oduševljenje nastaje kada vidimo složenu sliku. Preporučuju se svima!