Pokloni za bebe su uvek malo teži za odabrati od poklona za veću decu. Kada deca malo porastu, ona već vole neke crtane junake ili pokazuju sklonost ka određenim tipovima igračaka, ali bebe još uvek ne znaju šta vole, niti roditelji znaju šta će im se svideti.

Mnogi se ljudi onda odluče za neke “praktične” poklone, kao što su posteljine, odeća ili pelene. Iako ove stvari sigurno trebaju novim roditeljima, one su samo praktične i nemaju zabavan ili razvojni karakter za samu bebu.

Ali, ne morate da birate!

Pokloni za novorođenčad mogu da budu pokloni i za bebu i za roditelja. Mnoge igračke imaju funkciju da razonode ili uspavaju novorođenče i tako odmene roditelja ili mu olakšaju neki posao. Svaki roditelj zna da kada beba malo poraste i krene da se žali na presvlačenje, jedini način da bude mirna je da joj date nešto da drži kako bi joj odvlačilo pažnju. Uz to, postoje mnoge igračke za koje roditelji kažu da su im “spasle život”. U daljem tekstu Vam predlažemo najbolji izbor, po iskustvu naših dragih kupaca.

Šta kupiti novorođenčetu?

Gledajte ovako: svi će razmišljati da budu praktični i dete će dobiti tonu odeće i sav propratni material za presvlačenje, nošenje, spavanje, itd. Velike stvari kao što su krevetac, kolica ili nosiljka, roditelji su već kupili ili dobili pre samog rođenja.

Postoje pokloni koje će sigurno kupiti tetke, babe, kume i bliske prijateljice, ali i to će biti praktični pokloni, u dogovoru sa mamom. Tako da Vama ostaje ceo jedan spektar poklona, a to su najzanimljivije igračke za bebe.

Takođe, danas u specijalizovanim prodavnicama za bebe postoji potpuno nova linija opreme za bebe koja je još uvek nepoznata većini roditelja. Svakodnevno se izmišljaju nove stvari i dodaci koji mogu da olakšaju šetnju, kupanje, uspavljivanje, dojenje, i sl. Postoje nove neophodne svari koje prate modernizaciju odgoja, tako da i tamo možete naći neke dobre ideje.

Pokloni za bebe – Da li je uzrast bitan?

Naravno, ukoliko kupujete igračke morate imati na umu i uzrast. Ako je u pitanju beba od 3 meseca, treba da uzmete nešto što će biti pogodno za trenutne kognitivne i motoričke sposobnosti deteta. S obzirom da tako malo dete još uvek nema potpunu svest o okolini, najbolji izbor su igračke koje imaju muzičke ili svetlosne efekte (ne preagresivne) koji će privući pažnju i zabaviti. Zatim, tu su pametne igračke za bebe koje podstiču upotrebu ruku i razvijaju čula. Kada dete malo poraste, prelazi se na igračke koje razvijaju stisak, podizanje vrata, igračke pogodne za glodanje i sl.

Igračke za bebe koje razvijaju sposobnosti

Naučnici tvrde da bebe imaju više od dva puta aktivniji mozak od odraslih i da u prve tri godine života uče neverovatnom brzinom. Svi naši pokušaji da im udovoljimo i olakšamo taj proces ogledaju se već u prvim poklonima i zbližavanju sa bebom. Ukoliko odlučite da poklonite neki od predloženih poklona, pomoći ćete bebi, ali i njenim roditeljima u svakodnevnom životu.

Beba uz pomoć igre istražuje svet oko sebe i uči da korsiti svoja čula i telo. Igrajući se, beba vežba motoriku i usavršava sposobnosti koje će pomoći da savlada sve važne razvojne korake – okretanje, sedenje, stajanje, puzanje i hodanje.

Naravno, i motorika ruku je izuzetno bitna, pa su sve igračke koje iniciraju držanje, stiskanje, pritiskanje, bacanje poželjne i preporučuju se od najmlađeg uzrasta.

Najbolji pokloni za bebe

Po našem dugogodišnjem iskustvu, pokloni za bebu koji su dobili najbolje komentare su:

  • Vrteške za krevetac. Muzičke vrteške privlače pažnju bebe dok leži i razgleda oko sebe. Čak i od najmlađeg uzrasta, kada vide samo boje i pokrete, vrteške su savršena igračka koja zabavlaj bebu. Pored toga, muzika je opušta i uspavljuje. Nije redak slučaj da roditelji kažu da bebu mogu uspavati samo uz pomoć vrteške, pa je ovo odličan izbor na kome će Vam roditelji biti zahvalni.
  • Gimnastike za bebe. Bebi gimanstike su postale veliki hit među roditeljima poslednjih nekoliko godina. Prostirke imaju lukove sa kojih vise razne igračke koje zabavljaju bebu i pozivaju je na interakciju. Neke gimnastike imaju i tastere koji proizvode zvuk pa su savršene za bebca koji voli da udara nožicama. Mnogi roditeli kažu da im je gimnastika najviše pomogla.
  • Glodalice i zvečke. Njih nikad dosta! Zvečke su namenjene ručicama koje jačaju i shvatanju da pokret dovodi do zvuka, što prosto oduševi svakog bebca! Zvečke moraju da budu bezbedne, namenjene za glodanje i od laganih materijala. Glodalice su spas kada krenu zubići i bez njih se nigde ne ide. Koliko god da dete ima zvečki i glodalice, uvek će se obradovati novoj.
  • Mekane i plišane igračke. Ni jedan krevetac nije potpun bez plišane igračke. Bebe vole da se maze sa njima i da ih grickaju. Zato uvek birajte plišane i mekane igračke koje su namenjene bebama, jer neke obične plišane igračke mogu da se linjaju pa nisu pogodne za bebe.
  • Muzičke prostirke i tepisi. Muzičke prostirke reaguju na dodir i uglavnom imaju jako lepe i vesele aplikacije. Ovo je savršen poklon za bebu koju stavljate na stomak, jer će joj boje i oblici odvlačiti pažnju, a tasteri inicirati upotrebu ruku. Iako je ovo poklon za bebe od 3+ meseca, taj period će vrlo brzo doći.
  • Muzičke igračke i noćna svetla. Još jedan nezaobilazan dodatak su i muzičke uspavanke koje možete okačiti na krevetac ili kolica i koje sviraju opuštajuće melodije. Nekada su samo ove igračke dovoljne da beba zaspi. Takođe, postoje i one sa noćnim svetlom koje imaju višestruki značaj.

Tradicionalni pokloni za bebe po običajima

Poznato je da se ne ide u goste prvih 40 dana od rođenja deteta i to je neki optimalan period da se mama i beba naviknu jedno na drugo i da se ustanovi neka svakodnevnica. To, naravno, ne važi za najbliže rođake kojima rođenje deteta pričinjava veliku radost i ushićenje, kao što su babe i dede, tetke, stričevi i sl. Ako idete da vidite bebu posle isteka 40 dana, postoje mnogi tradicionalni pokloni za bebe koje možete da uzmete u obzir.

Tradicionalno, bebe se darivaju nečim što će “im ostati”, dok se novoj mami uglavnom poklanja cveće, čokolada ili, ako je u pitanju bliska osoba, nešto što će joj olakšati prve mesece bebinog života. Najčešći pokloni za bebe po običajima su:

  • Novac. Srpski običaj da se “da neki dinar“ kada se dete vidi prvi put se nije zadržao bez razloga. Nova beba u kući donosi ogromne troškove i ovo je lep i elegantan način da se malo pomogne roditeljima, a da se ne izazove neprijatan osećaj. Naravno, ukoliko stavljate novac u krevetac ili negde pored bebe, vidite da bude u koverti jer nije higijenski. Ili dajte roditeljima u ruku “za čokoladu”.
  • Nakit. Svaki komad plemenitog metala je vredan poklon i ima višestruko značenje. Često su u pitanju zlatni medaljoni ili krstići koje će dete nositi kada poraste. Ukoliko je u pitanju devojčica, tradicionalno se poklanjaju minđuše ili lančići. Danas su takođe i jako popularne narukvice i ogrlice od ćilibara, jer se smatra da ćilibar pomaže smanjenju bolova pri izbijanju zuba. Kako god, nakit je elegantan i vredan poklon za svaki priliku.
  • Dukat. Dukat uglavnom kupuje kum, mada ga može pokloniti svako ko je blizak roditeljima. Ovo je možda i najtradicionalniji poklon od svih jer su dukati bezvremeni i njihova vrednost sa godinama može samo rasti. Pored toga, dukati se u porodici čuvaju generacijama, tako da će biti deo porodičnog nasleđa.

Koji god poklon za bebu da odaberete, sigurno će Vam roditelji biti zahvalni. Imajte na umu da poklon ne mora da bude nešto preskupo ili veliko. Mnogi roditelji kažu da im je gimnastika ili vrteška najviše pomogla jer je zabavljala bebu i uspavljivala je.

Našu ponudu igračaka za bebe možete pogledati ovde: igračke za bebe.